Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Centralna i Istočna Evropa postaje veoma interesantna i dinamična na polju radio difuzije. Imamo veoma velika i unosna tržišta u nekoliko zemalja kao što su: Rusija, Ukrajina, Rumunija i Poljska. Na ovim tržištima postoje višestruke DTH platforme, kao u Rumuniji i Poljskoj. Na primer Poljska ima oko 40 miliona stanovnika, a već ima uspostavljena tri DTH operatera, Cyfra+ Cyfrowy, Polsat i N.Rusija ima populaciju od preko 140 miliona stanovnika, čineći pojedinačno najveće tržište u Evropi i potencijalno veoma povoljno za satelitske distributere.

Ukrajina ima blizu 50 miliona stanovnika i od prošle godine, igrači kao što su Vision i Poverkhnost traže priključak na ovdašnje satelitsko TV tržište. Čak i zemlje kao što je Rumunija, koja ima malo manje od 20 miliona stanovnika, sadrži brojne DTH platforme. Na našem tržištu postoje dva DTH operatera: Digi i Total TV. Bilo gde da pogledamo u region, satelit preovladava na radio difuznom tržištu.

Brojni DTH operateri određuju Centralnu i Istočnu Evropu za razvoj. Satelitsko TV tržište Zapadne Evrope je uglavnom zrelo i veoma koncentrisano (prosečno 1 ili 2 DTH paketa po zemlji). U Centralnoj i Istočnoj Evropi imamo situaciju da postoji više od četri DTH paketa po zemlji, noročito u zemljama kao što su Poljska, Rumunija, Rusija ili Ukrajina. Analitičari smatraju, da kada je infrastruktura veoma slaba, satelitski operateri mogu prilično brže postaviti servise nego IPTV i kablovski operateri.

Dinamika za DTH u Centralnoj i Istočnoj Evropi je jedna od najinteresantnijih u okruženju. U ovom momentu satelit je mnogo više jeftinija platforma nego što je to bio u ranim fazama razvoja u Zapadnoj Evropi. Kao rezultat, danas je mnogo lakše lansirati platformu nego pre, zato imamo povećanje broja servisa u zemljama kao što su Rumunija i Poljska.

Za provajdere,porast broja pretplatničkih TV platformi u regionu je ogromna prilika. Sa novim DTH platformama koje postaju regularne, isto tako telekom struktura traži da učestvuje u IPTV prostoru, nije bilo boljeg vremena za operatere da deluju na ovom prostoru. Odgovore zašto je ovaj deo Evrope postao toliko atraktivan za brojne radio emitere,možemo naći u ekonomskom razvoju i stabilnim uslovima poslovanja. To znači da postoji dosta novca za reklamiranje koji traži dom u regionu.

Sa mnogim DTH platformama koje postoje u regionu, nesigurno je kakav će uticaj imati IPTV. Razvoj IPTV-a će zavisiti od dinamike razvoja lokalnog tržišta. U mestima gde je kablovska i satelit ekstremno utvrđen i statičan je neko vreme, kao što je Češka, IPTV ima potencijal da bude značajno prodoran. Na drugim tržištima, gde su digitalna kablovska i DTH već dobro prodrli, očekuje se da IPTV ostane po strani. IPTV će biti interesantan za telekom operatere i njihovu ponudu TRIPLE i QUAD PLAY.
Tržište ovog dela Evrope biće dinamično i interesantno i u nekoliko narednih godina.